Kaakko-PekoKouvolan pelastuskoirat ry:n aloitteesta on sektorilla Kouvola - Lahti - Mikkeli - Imatra -  Lappeenranta - Kotka aloitettu syksyllä 2016 alueellisten pelastuskoiraryhmien yhteistoiminnan ja koulutuksen kehittäminen sekä VIRTA-tarkastukseen pyrkivien koirakoiden osaamistason yhtenäistämiseen  ja VIRTA-tarkastuksen hyväksytysti läpäisseiden osaamistason ylläpitoon tähtäävä yhteistyö alueiden pelastuskoiraryhmän/-yhdistyksen välillä. Tavoitteena on osaasaamistasojen noston kautta  laskea viranomaisen kynnystä koirakoiden käyttöönotossa tositilanteissa.

KaakkoPeko -verkoston toimintaa suunnittelee alueen yhdistyksien edustajista koostuva "Työrukkaset" -tiimi 😊

”VIRTA-tarkastuksen ensisijainen tavoite on saada käyttöön korkealaatuisia, monipuolisesti etsintätyötä tekeviä koiria ja ohjaajia, jotka voidaan kutsua viranomaisen avuksi poliisille määrättyihin etsintätilanteisiin. Tällöin koirakoiden tasolle on vaatimuksia ja etsintätaktiikoiden tulee olla erinomaisesti hallussa, jotta yhteistyö nopeassakin tilanteessa olisi saumatonta. Etsintätyö on pelastuskoiratoiminnan sydän ja tärkein asia. Koira on aina paras mahdollinen vaihtoehto henkilön löytämisessä ja pelastuskoira on se kenet poliisi haluaa ensimmäisenä paikalle. Pelastuskoirien käyttäminen viranomaisen apuna tulee todennäköisesti lisääntymään erilaisten etsintätehtävien lisääntyessä ja poliisin omien resurssien ollessa rajalliset.”
(Lähde: SPKL:n peko-tiedote 1/2016/Ylikonstaapeli Jarmo Happo).

Kaakko - Peko kehittämisyhteistyön ensimmäinen kokous pidettiin 14.1.2017 Kouvolassa.
Mukana toiminnassa ovat sekä Suomen Palveluskoiraliiton että Suomen Pelastuskoiraliiton alaiset pelastuskoirayhdistykset ja -ryhmät. Kehittämistyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä poliisin ja liittojen kanssa.


Syksyn 2018 Kaakko-peko-leirillä harjoiteltiin eksyneen etsintää myös veneestä käsin. Kuvassa veneessä oleva koirakko on paikantanut eksyneen ruovikkoon ilmavainun avulla.Kaakko-Peko yhteyshenkilö:
Niina Soisalo
puh. 040 596 8198
ninnafiesta@gmail.com