PETO- ja MEPE- toiminta

PETO eli pelastustoimen alaisten tehtävien koiratoiminta Kopeko:ssa

Osa Kopeko:n hälytysryhmän jäsenistä kuuluu alueelliseen PETO-Kymenlaakso  -ryhmään. Ryhmän vetäjänä toimii tällä hetkellä Niina Soisalo, email: ninnafiesta (at) gmail.com
PETO -koiraryhmäläiset sitoutuvat kouluttautumaan pelastustoimen alaiseen koulutukseen (PEO, Kympe, ym. mahdolliset tahot) sekä mahdollisille tehtäville. 

Sisäministeriön, Palveluskoiraliitto ja Pelastuskoiraliitto ovat käyneet yhteistä, valtakunnallista  kehittämistyötä koskien sortumaetsintää ja rauniokoirien käyttöä näillä ja vastaavilla tehtävillä sekä siihen liittyvää vapaaehtoisten kouluttamista ja osaamisen todentamista näille tehtäville.

Tavoitteena on selkeyttää ja tehostaa toimintaa sekä lisätä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja saada yhteiskunnalle entistä toimivampi ja koulutetumpi voimavara käyttöön.

Kuopion Pelastuslaitoksen kurssitus PETO-koirakoille:  Kurssi Archive - Pelastusopisto Alla video PETO1 -kurssilta 2021:------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEPE eli Meri- ja järvipelastaminen

Suomen Palveluskoiraliitto ry, Suomen Pelastuskoiraliitto ry ja Suomen Meripelastusseura ovat yhdessä päättäneet Meri- tai järvipelastuksessa aluksesta tapahtuvan ilmavainuisen etsinnän näyttökokeen ohjeesta sekä käyttöönotosta.

Linkki näyttökoeohjeeseen

Näyttökokeen vastaanottajien koulutus tapahtuu järjestöjen yhteistyössä vuoden 2021 kevään aikana. Näyttökokeen anomiseen ja järjestämiseen liittyvistä yksityiskohdista tiedotetaan yhdistyksille vuoden 2021 kevään aikana, kun testaajat on saatu koulutettua.

Kouvolan Pelastuskoirat ry:n hälytyskoirat ovat aloittaneet tiiviin harjoitusyhteistyön Kouvolan ja Heinolan järvipelastusasemien kanssa 2020 ja osa koiranohjaajista (6 hlö) on suorittamassa Suomen Meripelastusseuran alaista kansimiehen harjoittelijakoulutusta, joka vaaditaan koiranohjaajille, joita voi käyttää hälytystehtävillä. Alla video harjoituksista.


* KOPEKO järjesti 2022 elokuussa SPKL:n MEPE -pilottikurssin yhdessä Heinolan Järvipelastajat ry:n kanssa. Alla video-kooste koulutuksesta:

                                      


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.