PETO- ja MEPE- toiminta

PETO eli pelastustoimen alaisten tehtävien koiratoiminta, alueellinen PILOTTI -toiminta

Sisäministeriön, Palveluskoiraliitto ja Pelastuskoiraliitto ovat käyneet yhteistä, valtakunnallista  kehittämistyötä koskien sortumaetsintää ja rauniokoirien käyttöä näillä ja vastaavilla tehtävillä sekä siihen liittyvää vapaaehtoisten kouluttamista ja osaamisen todentamista näille tehtäville.

Tavoitteena on selkeyttää ja tehostaa toimintaa sekä lisätä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja saada yhteiskunnalle entistä toimivampi ja koulutetumpi voimavara käyttöön.

Kymenlaakson pelastuslaitos (Kympe) on esittänyt tammikuussa 2021 pyynnön PETO-koiraryhmän perustamiseksi alueelleen. Kympe on nimennyt yhteyshenkilökseen ja asiaa vapaaehtoisten koirakoiden osalta kordinoimaan Niina Soisalon, yhdessä Kymenlaakson peto-koirayhteyshenkilö Merja Sepän kanssa. 

Keväällä 2021 tehtiin Kymenlaakson alueen koiraryhmistä kiinnostuskartoitus, jonka perusteella PETO -koiraryhmä perustettiin toukokuussa 2021. Ryhmä ei ole mihinkään yhdistykseen sidonnainen, eikä Kympen alaisuudessa toimiva, vaan vahvasti itsenäinen toiminnallisuuden osalta. Kympe jatkaa yhteistyötä  koiraryhmän kanssa Vapepan organisoimana niin normaali kuin poikkeusoloissakin.

PETO -koiraryhmä sitoutuu kouluttautumaan pelastustoimen alaiseen koulutukseen (PEO, Kympe, ym. mahdolliset tahot) sekä mahdollisille tehtäville. Ilman sitoutumista ryhmässä ei voi toimia. Muut määreet selviävät yhteisessä kehittämistyössä. Ryhmän koko tulee olemaan noin 10 henkilöä. Asian tiimoilta ollaan tiiviissä yhteistyössä sekä SPKL:n ja SPeKL:n kanssa, liittyen raunio-/sortyumapelastamisen kokeisiin ja testaukseen.

Toiminnan aikajana:

PETO-koiraryhmäasiasta on lähetetty kaikille alueen pelastuskoiratoimintaa harjoittaville yhdistyksille kiinnostuskysely 7.3.2021.

Ensimmäinen yhteistyökokous asian tiimoilta on sovittu pidettäväksi 21.5.2021. Kokoukseen osallistuvat yllä mainitut yhteyshenkilöt Niina Soisalo ja Merja Seppä sekä Kympe:n edustaja Ari Särkkä. Kokouksista tehdään muistiot, jotka jaetaan asiaan liittyville henkilöille.

Asiaan liittyy tiivisti myös Kuopion Pelastuslaitoksen kurssitus PETO-koirakoille. Seuraava Peto1 -kurssi on Kuopiossa 6-11.6.2021 Kurssi Archive - Pelastusopisto Alla video ky. kurssilta:------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEPE eli Meri- ja järvipelastaminen

Suomen Palveluskoiraliitto ry, Suomen Pelastuskoiraliitto ry ja Suomen Meripelastusseura ovat yhdessä päättäneet Meri- tai järvipelastuksessa aluksesta tapahtuvan ilmavainuisen etsinnän näyttökokeen ohjeesta sekä käyttöönotosta.

Linkki näyttökoeohjeeseen

Näyttökokeen vastaanottajien koulutus tapahtuu järjestöjen yhteistyössä vuoden 2021 kevään aikana. Näyttökokeen anomiseen ja järjestämiseen liittyvistä yksityiskohdista tiedotetaan yhdistyksille vuoden 2021 kevään aikana, kun testaajat on saatu koulutettua.

Kouvolan Pelastuskoirat ry:n hälytyskoirat ovat aloittaneet tiiviin harjoitusyhteistyön Kouvolan ja Heinolan järvipelastusasemien kanssa 2020 ja osa koiranohjaajista (6 hlö) on suorittamassa Suomen Meripelastusseuran alaista kansimiehen harjoittelijakoulutusta, joka vaaditaan koiranohjaajille, joita voi käyttää hälytystehtävillä. Alla video harjoituksista:Ensimmäiset Mepe -testaukset koirakoille pidettiin syksyllä 2021, joista pätevöityi kaksi koirakkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.